Jadłospis 9-13.09.2019r.

       Dzień

Śniadanie

Drugie śniadanie

Obiad

 

Poniedziałek

09.09.2019

 

Płatki kukurydziane z mlekiem, herbata, pieczywo mieszane z masłem,

szynka dziadka, pomidor ze szczypiorkiem.

 

Woda źródlana,

jogurt owocowy,

chrupki żytnie,

warzywo-kapusta biała,

owoc-winogrono.

 

Zupa pomidorowa z mięsem, ryżem, śmietaną i zieleniną, kotlet drobiowy panierowany z pieca, ziemniaki z zieleniną, gotowana na parze marchewka z groszkiem z masłem i bułką tartą, sałata ze śmietaną, sok 100%.

15:00 – Herbata, owoc-jabłka.

ALERGENY 7, 1, 10 7, 1 9, 1, 7, 3
 

Wtorek

10.09.2019

 

Herbata owocowa, pieczywo mieszane z masłem, parówki na ciepło z ketchupem, serek puszysty, pomidor ze szczypiorkiem.

 

Woda źródlana,

jogurt naturalny z

płatkami zbożowymi,

chrupki kukurydziane,

warzywo-kalarepa,

owoc-nektarynka.

 

 

Barszcz ukraiński z mięsem, ziemniakami i zieleniną, pieczeń schabowa z pieca duszona w sosie własnym, kasza wiejska z zieleniną,

kalafior gotowany na parze z masłem i bułką tartą, surówka z ogórka kwaszonego,

sok 100%.

15:00 – Herbata, owoc-jabłka.

ALERGENY 1, 7, 10 7, 1 9, 1, 7
 

Środa

11.09.2019

 

 

Mleko, pieczywo mieszane z masłem, szynka gotowana, ser żółty,

ogórek zielony,

pomidor ze szczypiorkiem.

 

Woda źródlana,

jogurt owocowy,

wafle ryżowe,

warzywo-rzodkiewka,

owoc-ananas.

 

Zupa brokułowa z mięsem, ziemniakami i zieleniną, steki rybne z pieca w duszone w

sosie pomidorowym, ziemniaki z zieleniną,

fasolka szparagowa gotowana na parze z

masłem i bułką tartą, surówka z kapusty kwaszonej z marchwi, pory i jabłka, sok 100%.

15:00 – Herbata, owoc-jabłka.

ALERGENY  7, 1, 10 7, 1 9, 7, 1, 4, 3
 

Czwartek

12.09.2019

 

 

 

Herbata miętowa,

pieczywo mieszane z masłem, szynka dębowa, serek mascarpone,

pomidor ze szczypiorkiem.

 

Woda źródlana,

jogurt naturalny z

płatkami zbożowymi,

andruty,

warzywo-ogórek zielony,

owoc-banan.

 

 

Zupa warzywna żółta z mięsem, ziemniakami i zieleniną, indyk z pieca duszony w sosie szpinakowo-śmietanowym, ryż z zieleniną, gotowana na parze marchewka juniorka z

masłem i bułką tartą, sok 100%.

Warzywo-rzodkiewka.

15:00 – Herbata, owoc-jabłka.

ALERGENY 1, 7, 10 7, 1 9, 7, 1
 

Piątek

13.09.2019

 

 

Płatki kukurydziane z mlekiem, herbata, pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa żywiecka,

pomidor ze szczypiorkiem.

 

Woda źródlana,

jogurt owocowy,

chrupki kukurydziane,

warzywo-marchewka,

owoc-arbuz.

.

 

Zupa ogórkowa z mięsem, ziemniakami, śmietaną i zielenią, domowe spaghetti mięsne w

sosie pomidorowym z żółtym serem, sok 100%.

Warzywo-kalarepa.

15:00 – Herbata, owoc-jabłka.

ALERGENY 7, 1, 10 7, 1 9, 7, 1, 3
Na podstawie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)
nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności w powyższym jadłospisie zawarte są wybrane alergeny pokarmowe, które występują w codziennym żywieniu dzieci w Przedszkolu nr 66. Legenda: gluten – zboża [1]; jaja i produkty pochodne [3];ryby i produkty pochodne [4]; mleko i produkty pochodne [7]; seler i produkty pochodne [9];gorczyca i produkty pochodne [10].
Jednocześnie informujemy, że do przygotowania posiłków używane są przyprawy tj.: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, czosnek, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu.
Informujemy, że od dnia 02.01.2019 roku w naszym przedszkolu potrawy przygotowywane są w piecu konwekcyjno-parowym, aby zapewnić dzieciom najwyższą jakość spożywanych posiłków.