Czerwiec 2018
P W Ś C P S N
« Maj    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Licznik odwiedzin: 1

lions

SKŁADNIKI

2 – 3 PORCJE

„lekka” bułka (np. Bagietka)

oliwa extra vergine

czosnek

2 pomidory (np. malinowe)

bazylia

OPCJONALNIE

cebulka dymka

  1. 80 g sera (np. gorgoznola, mozzarella, kozi)

 

PRZYGOTOWANIE

  • Pieczywo pokroić na kromki, natrzeć przekrojonym na pół ząbkiem czosnku (jeśli lubimy intensywny smak czosnku można użyć  startego). Skropić oliwą extra vergine.
  • Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę, odsączyć z nadmiaru soku. Ułożyć na kromkach pieczywa, opcjonalnie dodać cieniutko pokrojoną dymkę i ser (w małych kawałkach lub starty).
  • Zapiekać w piekarniku pod grillem ok. 5 minut aż grzanki się zrumienią a ser roztopi. Posypać listkami bazylii, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.

 

Składniki:

– ziemniaki – 6 szt

-kiszone ogórki – 3 szt

-czerwona cebula

-2 łyżki oleju

– zioła prowanslaskie

-sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i ogórki pokrój w plasterki. Wsyp zioła prowanslaskie , sól i pieprz dla smaku oraz polej olejem i wymieszaj.

Przepis:

-dwa pomarańcze

-pół banana pół szklanki szpinaku/rukoli

-pół szklanki wody

Warzywa i owoce dobrze płuczemy.

Pomarańcze obieramy, dzielimy, banana kroimy na kawałki, dodajemy pozostałe składniki i wszystko wrzucamy do blendera.

Zachęcamy do łączenia różnych owoców i warzyw.

SMACZNEGO.

Składniki

Przygotowane:

1.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Masło ubić mikserem na puszystą masę, dodać cukier i nadal ubijać. Dodawać pojedynczo jajka, cały czas miksując. Dodać olejek waniliowy i ponownie zmiksować. Do powstałej masy dodawać mąkę z proszkiem i solą na przemian z mlekiem, mieszać do momentu połączenia się składników

2.Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao lub roztopioną, przestudzoną czekoladę

3.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać ciemną i jasną masę na przemian, wedle uznania i fantazji. Piec w 160 st.C. przez około 70-80min do tak zwanego suchego patyczka.

 

Składniki: 

2 budynie śmietankowe w proszku, litr mleka, garnek do gotowania i kubek do rozmieszania, dodatki na wierzch (sok, owoce)

Sposób przygotowania:

-Wlej mleko do garnka i postaw na ogniu do zagotowania. Nie wlewaj jednak wszystkiego, odlej szklankę do kubka.

-Wsyp proszki budyniowe do kubka, gdzie odlałeś szklankę zimnego mleka.

Rozmieszaj dokładnie budyniowy proszek z mlekiem.

W międzyczasie przygotuj salaterki na budyń.

Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek – energicznie przy tym mieszaj

Po minucie masz gotowy budyń.

-Wlej ciepły budyń do miseczek , wystarczy dodać sok, owoce ( to już według własnych pomysłów) i zajadać.

SKŁADNIKI

OK. 30 SZTUK

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki miodu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 10 g (1/2 torebki) przyprawy piernikowej
  • 1 łyżka masła
  • 1 średnie jajko

PRZYGOTOWANIE

Mąkę przesiać na stolnicę, wlewamy rozpuszczony miód i mieszamy (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodajemy kolejno cukier, sodę i przyprawy, a następnie masło i jedno jajko.

Zgniatamy ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche. Dokładnie wyrabiamy ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut.Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Foremkami wykrajamy z ciasta pierniczki, resztki ciasta łączymy w kulkę, ponownie wałkujemy i wycinamy pierniczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 – 3 cm od siebie.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu) przez około 10 – 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie, później będą twardniały. Twarde pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, z czasem będą miękły i kruszały. Po wyjęciu dekorujemy np. zwykłym lukrem z cukru pudru np. zmieszanego z gorącym sokiem z cytryny lub polewą czekoladową i kolorowymi posypkami.

Składniki na 12 – 15 sztuk:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 130 g drobnego cukru do wypieków lub jasnego brązowego cukru
  • 4 jajka
  • 200 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 200 g puree z dyni*
  • 1 jabłko (średniej wielkości) starte na tarce o dużych oczkach
  • cukier demerara – do posypania

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, cynamonem, szczyptą soli.

W drugim naczyniu lekko roztrzepać jajka, wymieszać z olejem, puree z dyni, startym jabłkiem i cukrem.

Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników.

Formę do muffinków wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do około 3/4 wysokości papilotki. Posypać cukrem demerara. Piec w temperaturze 175ºC przez około 20 – 25 minut do tzw. suchego patyczka.

Wyjąć, wystudzić na kratce.

Puree z dyni

Składniki:

  • nieduża dynia o mocno pomarańczowym, mączystym miąższu

Dynię umyć, wydrążyć łyżką środek z nasionami(np. gałkownicą do lodów lub zwykłą łyżką). Pokroić na mniejsze plastry. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką lub folią aluminiową.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut lub dłużej a małe dynie np. Hokkaido tylko 30 minut), do miękkości. Plastry cieńsze można piec nawet poniżej 1 godziny.Miękkość dyni sprawdzamy patyczkiem lub widelcem – bez oporu powinien wchodzić w wypieczony miąższ.

Upieczoną dynię wystudzić, obrać ze skórki i zmiksować blenderem lub malakserem do otrzymania puree. Jeśli puree dyniowe jest wodniste -nadmiar wody można lekko odcisnąć na sitku wyłożonym gazą (nie za mocno, puree nie może być suche).

Można przechowywać w lodówce w słoiczku do 3 lub maksymalnie 5 dni. Można puree rozdzielić na mniejsze woreczki i zamrozić.

CIASTO
25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
250 g mąki pszennej
1 pełna łyżeczka soli

Może być również gotowe ciasto do pizzy

SOS POMIDOROWY I DODATKI

  • 1 karton przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz,
  • przyprawa oregano
  • przyprawa bazylii
  • Czarne i zielone oliwki
  • Przyprawa do pizzy
  • Róże rodzaje sera np. cheddar, parmezan, mozarellaPrzygotowanie: 

Ciasto: 

Świeże drożdże ocieplić w temp. pokojowej. Drożdże wymieszać w kubku z ciepłą wodą, dodać cukier i 2 łyżeczki mąki. Odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wymieszać. Stopniowo wlewać rozczyn drożdży jednocześnie delikatnie i powoli mieszając składniki drewnianą łyżką, zagarniając do środka kolejne partie mąki. Na koniec wlać oliwę i zacząć powoli łączyć składniki w jedną część. Uformować kulkę i wyrabiać ciasto . Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia..

Sos pomidorowy: przecier pomidorowy wlewamy do miski razem solą, pieprzem, oregano oraz bazylią.

Wyrośnięte ciasto( lub gotowe) podzielić na 3 części, każdą część rozpłaszczyć na dnie blaszki lub rozdzielić na małe  części – pizzerinki Nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury 250℃.

Podrośnięte ciasto na pizze posmarować sosem pomidorowym. Posypać przyprawią do pizzy , sosem pomidorowym, oliwkami czarnymi i zielonymi i tartym serem. Włożyć pizzę do piekarnika Piec przez około 9 – 15 minut, aż boki pizzy lekko się zarumienią a spód będzie upieczony i chrupiący. Wyjąć pizzę z piekarnika i posypać listkami bazylii.

Składniki
Składniki na 6-8 foremek

mąka pszenna 275 g
margaryna lub masło 120 g
cukier puder 2 łyżki
szczypta soli
żółtka z 2 jaj
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
ponadto śliwki 200 g,
cukier puder do posypania,
kruszonka
Przygotowanie:

Mąkę przesiać do misy, dodać sól, i cukier. Zimne masło pokroić w mniejszą kostkę, dodać do całości. Żółtka oddzielić od białek, dodać do mąki . Wszystkie składniki zagnieść dłońmi . Ciasto przełożyć na formę do tortaletek i rozwałkować – uformować dokładnie .Tartaletki zapiec w temperaturze 180 °C przez 10 minut. Śliwki umyć, usunąć pestki pokroić na mniejsze kawałki następnie ułożyć na tartaletkach, posypać wierzch kruchym ciastem . Tartaletki piec przez kolejne 10-15 minut, ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Składniki:

-mąki pszennej, 1,5 szklanki

-jajka, 3

-proszku do pieczenia, 1 łyżeczka

-sody oczyszczonej, 1 łyżeczka

-szklanka oleju

-cynamonu, 1 łyżeczka

-marchewka- szklanka

-cukru waniliowego, 2 łyżeczki

-cukru, 2 łyżki

-miodu, 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon, mieszamy. Dodajemy trzy całe jajka, mieszamy. Olej dodajemy do mąki cały czas mieszając, dodajemy cukier,cukier waniliowy i miód.. Ciasto wykładamy do foremek na muffinki i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 20 minut (do suchego patyczka).