Kwiecień 2018
P W Ś C P S N
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Licznik odwiedzin: 1

Dzienne Archiwa: 6 kwietnia 2018

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych – 200 g
  • pół kostki miękkiego masła – 100 g
  • 4 łyżki cukru
  • 2 średnie jajka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:

W misce umieść mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier i płatki owsiane. Wbij dwa jajka i dodaj miękkie lub roztopione masło. Całość dobrze wymieszaj. „Ciasto” będzie bardzo gęste.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Napieraj porcję wielkości małego orzecha włoskiego. Formuj kulkę i spłaszczaj ją na papierze.
Aby ciastka były równe, możesz się wspomóc okrągłą wykrawaczką. Ja użyłam pierścienia metalowego do wycinania kształtów o średnicy 7 cm. Środek wypełniłam masą. Podniosłam do góry foremkę i zaczęłam szykować kolejne ciastko. Odstępy nie muszą być duże. Ciastka nie rozlewają się na boki w trakcie pieczenia.
Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Środkowa półka z grzaniem góra/dół. Czas – 15-20 minut, do zarumienienia ciastek.

Smacznego!