Kwiecień 2018
P W Ś C P S N
« Mar   Maj »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Licznik odwiedzin: 1

Dzienne Archiwa: 12 kwietnia 2018

Składniki:

ugotowane ziemniaki

ugotowana marchewka

ogórki kiszone

jajko na twardo

groszek z puszki

majonez

szczypta soli i pieprzu

natka pietruszki do dekoracji

Wszystkie składniki kroimy w kosteczkę, dodajemy majonez i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Naszą sałatkę możemy ozdobić natką pietruszki.

Smacznego 🙂

Sok marchewkowo – jabłkowy

Składniki:
• marchew
• jabłka
• sok z cytryny

Sposób przygotowania
Marchew i jabłka dokładnie myjemy. Jabłka dzielimy na ćwiartki, wykrawamy szypułki z jabłek. Odkrawamy końcówkę marchwi od strony naci i kroimy je na mniejsze części. Jabłka i marchewki mielimy w sokowirówce. Na koniec do uzyskanego soku dodajemy sok z cytryny.

Smacznego!

Muffinki z dynią

Składniki:
• 200 g startej na tarce dyni
• 200 g brązowego cukru
• 100 g mąki pszennej
• 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 jajka
• 90 ml oleju rzepakowego
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 1 szczypta soli

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i mieszamy łyżką.
Gotową masą napełniamy papilotki do 3/4 wysokości i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 25-30 minut (do suchego patyczka).
Smacznego 🙂

Składniki:

0,5 kg miodu

75 dag cukru

2 kg mąki

30 g amoniaku

10 dag skórki pomarańczowej

10 dag migdałów

2 łyżeczki ziela angielskiego

2 łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki goździków

4 łyżeczki kakao

5 jaj

0,5 kostki masła /10 dag/

1 mała filiżanka kawy zbożowej

Sparzyć ok 3/4 szklanki kawy zbożowej, w garnku rozpuścić miód, tłuszcz, cukier, trochę kawy i kakao. Do miski wsypać zmielone przyprawy i wlać ciepły miód. Do miski dosypać ok 1 kg mąki i zarobić. Wbić jajka i wymieszać. W garnku po miodzie zagrzać resztę kawy, wlać z powrotem do szklanki, wsypać amoniak i po zamieszaniu szybko wlać do ciasta (pieni się!). Wgnieść drugi kg mąki, dodać bakalie. Wałkować ciasto i wykrawać pierniczki.

SMACZNEGO 🙂

 

 

 

Składniki:

1/4 szklanki miodu
80 g masła
1/2 szklanki miałkiego brązowego cukru lub cukru pudru
1 jajko
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 – 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao (jeśli lubicie, gdy pierniczki mają ciemniejszy kolor)
Miód i masło podgrzać w garnuszku, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało).

Wałkować na stolnicy na grubość 2 – 3 mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pierniczki z otworkiem do przewlekania – otworek należy zrobić przed pieczeniem (np. słomką do napojów).

Pierniczki z witrażykami – również przed upieczeniem w dużym pierniczku wykrawać mniejszy otworek, nasypać do niego pokrusznych landrynek (z górką) i piec na macie teflonowej, ściągając z blachy dopiero po ostygnięciu.

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 minut w temperaturze 180?C. Uważać, by nie piec za długo, będą zbyt kruche i będą miały posmak goryczy. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.

Składniki:
1 kg ziemniaków nierozpadających się podczas gotowania
6 jajek
5 ogórków konserwowych
puszka kukurydzy (ok. 20 dag)
1/2 cukrowej cebuli (można pominąć)

sos:
6 łyżek majonezu
1 łyżka musztardy miodowej
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na kostkę o boku około 1,5 cm. Ugotuj na parze do średniej miękkości. Odstaw do wystygnięcia.
  2. Jajka ugotuj na twardo, obierz, pokrój na niezbyt małe kawałki.
  3. Obraną cebulę drobno posiekaj. Ogórki pokrój na drobną kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy.
  4. Sos przygotuj poprzez dokładne wymieszanie wszystkich składników.
  5. Do miski przełóż warzywa oraz jajka, dodaj sos, wymieszaj. Przykryj i wstaw miskę do lodówki na kilkanaście minut, by smaki lepiej się wymieszały.
  6. Pyszne i łatwe, nieprawdaż? Warto zrobić podwójną porcję, sałatka jest świetna na drugi dzień i można ją też zabrać w pudełku do pracy.