Kwiecień 2018
P W Ś C P S N
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Licznik odwiedzin: 1

Dzienne Archiwa: 15 kwietnia 2018

PIERNICZKI W WYKONANIU KOTKÓW

PRODUKTY

60 g. miękkiego masła ( ciut więcej niż ćwiartka kostki)

1 k. świeżych drożdży

1 czubata łyżka miodu

1 jajko

2 szklanki mąki pszennej

1/2 szkl. cukru pudru

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

3 łyżeczki przyprawy piernikowej, korzennej

1 łyżka kakao

2-3 łyżeczki cynamonu

WYKONANIE

W rondelku, na małym gazie rozpuścić (ale nie gotować) masło, miód i do gorącego dodać pokruszone drożdże. Wymieszać. Odstawić do ostygnięcia i wbić jajko. Wymieszać.

Do miski wsypać suche produkty ( przesianą mąkę, cukier, sodę, przyprawy, kakao). Wymieszać.

Na koniec przestudzoną masę płynną. Wyrobić.

Rozwałkować na kilka mm, nie za cienko bo wyjdą twarde. Wykrawać foremką.

Układać na blaszce w odstępach (rosną).

Piec w 170 st. krótko do 12 min., dłużej –  twardnieją.

Udekorować lukrem.

Z tej proporcji składników wychodzi niecałe 30 szt. małych, bardzo miękkich pierniczków.

Przechowywać w szklanym lub metalowym pojemniku.

Smacznego!