PIERNICZKI W WYKONANIU KOTKÓW
PRODUKTY
60 g. miękkiego masła ( ciut więcej niż ćwiartka kostki)
1 k. świeżych drożdży
1 czubata łyżka miodu
1 jajko
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szkl. cukru pudru
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki przyprawy piernikowej, korzennej
1 łyżka kakao
2-3 łyżeczki cynamonu
WYKONANIE
W rondelku, na małym gazie rozpuścić (ale nie gotować) masło, miód i do gorącego dodać pokruszone drożdże. Wymieszać. Odstawić do ostygnięcia i wbić jajko. Wymieszać.
Do miski wsypać suche produkty ( przesianą mąkę, cukier, sodę, przyprawy, kakao). Wymieszać.
Na koniec przestudzoną masę płynną. Wyrobić.
Rozwałkować na kilka mm, nie za cienko bo wyjdą twarde. Wykrawać foremką.
Układać na blaszce w odstępach (rosną).
Piec w 170 st. krótko do 12 min., dłużej – twardnieją.
Udekorować lukrem.
Z tej proporcji składników wychodzi niecałe 30 szt. małych, bardzo miękkich pierniczków.
Przechowywać w szklanym lub metalowym pojemniku.
Smacznego!