Kwiecień 2018
P W Ś C P S N
« Mar   Maj »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Licznik odwiedzin: 3

Dzienne Archiwa: 17 kwietnia 2018

 

Składniki:

– ziemniaki – 6 szt

-kiszone ogórki – 3 szt

-czerwona cebula

-2 łyżki oleju

– zioła prowanslaskie

-sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i ogórki pokrój w plasterki. Wsyp zioła prowanslaskie , sól i pieprz dla smaku oraz polej olejem i wymieszaj.

Przepis:

-dwa pomarańcze

-pół banana pół szklanki szpinaku/rukoli

-pół szklanki wody

Warzywa i owoce dobrze płuczemy.

Pomarańcze obieramy, dzielimy, banana kroimy na kawałki, dodajemy pozostałe składniki i wszystko wrzucamy do blendera.

Zachęcamy do łączenia różnych owoców i warzyw.

SMACZNEGO.

Składniki

Przygotowane:

1.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Masło ubić mikserem na puszystą masę, dodać cukier i nadal ubijać. Dodawać pojedynczo jajka, cały czas miksując. Dodać olejek waniliowy i ponownie zmiksować. Do powstałej masy dodawać mąkę z proszkiem i solą na przemian z mlekiem, mieszać do momentu połączenia się składników

2.Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao lub roztopioną, przestudzoną czekoladę

3.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać ciemną i jasną masę na przemian, wedle uznania i fantazji. Piec w 160 st.C. przez około 70-80min do tak zwanego suchego patyczka.

 

Składniki: 

2 budynie śmietankowe w proszku, litr mleka, garnek do gotowania i kubek do rozmieszania, dodatki na wierzch (sok, owoce)

Sposób przygotowania:

-Wlej mleko do garnka i postaw na ogniu do zagotowania. Nie wlewaj jednak wszystkiego, odlej szklankę do kubka.

-Wsyp proszki budyniowe do kubka, gdzie odlałeś szklankę zimnego mleka.

Rozmieszaj dokładnie budyniowy proszek z mlekiem.

W międzyczasie przygotuj salaterki na budyń.

Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek – energicznie przy tym mieszaj

Po minucie masz gotowy budyń.

-Wlej ciepły budyń do miseczek , wystarczy dodać sok, owoce ( to już według własnych pomysłów) i zajadać.

SKŁADNIKI

OK. 30 SZTUK

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki miodu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 10 g (1/2 torebki) przyprawy piernikowej
  • 1 łyżka masła
  • 1 średnie jajko

PRZYGOTOWANIE

Mąkę przesiać na stolnicę, wlewamy rozpuszczony miód i mieszamy (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodajemy kolejno cukier, sodę i przyprawy, a następnie masło i jedno jajko.

Zgniatamy ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche. Dokładnie wyrabiamy ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut.Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Foremkami wykrajamy z ciasta pierniczki, resztki ciasta łączymy w kulkę, ponownie wałkujemy i wycinamy pierniczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 – 3 cm od siebie.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu) przez około 10 – 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie, później będą twardniały. Twarde pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, z czasem będą miękły i kruszały. Po wyjęciu dekorujemy np. zwykłym lukrem z cukru pudru np. zmieszanego z gorącym sokiem z cytryny lub polewą czekoladową i kolorowymi posypkami.

Składniki na 12 – 15 sztuk:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 130 g drobnego cukru do wypieków lub jasnego brązowego cukru
  • 4 jajka
  • 200 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 200 g puree z dyni*
  • 1 jabłko (średniej wielkości) starte na tarce o dużych oczkach
  • cukier demerara – do posypania

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, cynamonem, szczyptą soli.

W drugim naczyniu lekko roztrzepać jajka, wymieszać z olejem, puree z dyni, startym jabłkiem i cukrem.

Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników.

Formę do muffinków wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do około 3/4 wysokości papilotki. Posypać cukrem demerara. Piec w temperaturze 175ºC przez około 20 – 25 minut do tzw. suchego patyczka.

Wyjąć, wystudzić na kratce.

Puree z dyni

Składniki:

  • nieduża dynia o mocno pomarańczowym, mączystym miąższu

Dynię umyć, wydrążyć łyżką środek z nasionami(np. gałkownicą do lodów lub zwykłą łyżką). Pokroić na mniejsze plastry. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką lub folią aluminiową.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut lub dłużej a małe dynie np. Hokkaido tylko 30 minut), do miękkości. Plastry cieńsze można piec nawet poniżej 1 godziny.Miękkość dyni sprawdzamy patyczkiem lub widelcem – bez oporu powinien wchodzić w wypieczony miąższ.

Upieczoną dynię wystudzić, obrać ze skórki i zmiksować blenderem lub malakserem do otrzymania puree. Jeśli puree dyniowe jest wodniste -nadmiar wody można lekko odcisnąć na sitku wyłożonym gazą (nie za mocno, puree nie może być suche).

Można przechowywać w lodówce w słoiczku do 3 lub maksymalnie 5 dni. Można puree rozdzielić na mniejsze woreczki i zamrozić.

CIASTO
25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
250 g mąki pszennej
1 pełna łyżeczka soli

Może być również gotowe ciasto do pizzy

SOS POMIDOROWY I DODATKI

  • 1 karton przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz,
  • przyprawa oregano
  • przyprawa bazylii
  • Czarne i zielone oliwki
  • Przyprawa do pizzy
  • Róże rodzaje sera np. cheddar, parmezan, mozarellaPrzygotowanie: 

Ciasto: 

Świeże drożdże ocieplić w temp. pokojowej. Drożdże wymieszać w kubku z ciepłą wodą, dodać cukier i 2 łyżeczki mąki. Odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wymieszać. Stopniowo wlewać rozczyn drożdży jednocześnie delikatnie i powoli mieszając składniki drewnianą łyżką, zagarniając do środka kolejne partie mąki. Na koniec wlać oliwę i zacząć powoli łączyć składniki w jedną część. Uformować kulkę i wyrabiać ciasto . Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia..

Sos pomidorowy: przecier pomidorowy wlewamy do miski razem solą, pieprzem, oregano oraz bazylią.

Wyrośnięte ciasto( lub gotowe) podzielić na 3 części, każdą część rozpłaszczyć na dnie blaszki lub rozdzielić na małe  części – pizzerinki Nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury 250℃.

Podrośnięte ciasto na pizze posmarować sosem pomidorowym. Posypać przyprawią do pizzy , sosem pomidorowym, oliwkami czarnymi i zielonymi i tartym serem. Włożyć pizzę do piekarnika Piec przez około 9 – 15 minut, aż boki pizzy lekko się zarumienią a spód będzie upieczony i chrupiący. Wyjąć pizzę z piekarnika i posypać listkami bazylii.

Składniki
Składniki na 6-8 foremek

mąka pszenna 275 g
margaryna lub masło 120 g
cukier puder 2 łyżki
szczypta soli
żółtka z 2 jaj
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
ponadto śliwki 200 g,
cukier puder do posypania,
kruszonka
Przygotowanie:

Mąkę przesiać do misy, dodać sól, i cukier. Zimne masło pokroić w mniejszą kostkę, dodać do całości. Żółtka oddzielić od białek, dodać do mąki . Wszystkie składniki zagnieść dłońmi . Ciasto przełożyć na formę do tortaletek i rozwałkować – uformować dokładnie .Tartaletki zapiec w temperaturze 180 °C przez 10 minut. Śliwki umyć, usunąć pestki pokroić na mniejsze kawałki następnie ułożyć na tartaletkach, posypać wierzch kruchym ciastem . Tartaletki piec przez kolejne 10-15 minut, ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.