Wrzesień 2017
P W Ś C P S N
« Maj    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Licznik odwiedzin: 0

Składniki:

  • 0.5 kg maki
  • 2 jajka
  • 1 szkl. mleka
  • 0.5 szkl. cukru
  • 0.5 kostki masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 dkg drożdży
  • szczypta soli
  • 2 jabłka

Kruszonka: trochę masła, cukru, mąki i proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Mleko podgrzać. Część podgrzanego mleka odlać do osobnego naczynia. Dodać do niego: drożdże, łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i zostawić do wyrośnięcia. W reszcie mleka rozpuścić masło i cukier. Gdy wyrosną drożdże dodać mleko z rozpuszczonym cukrem i masłem, jak również mąkę, ubite wcześniej jajka i cukier waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką.

Jabłka obrać , pokroić na kawałki i położyć na cieście, posypać uprzednio przygotowaną kruszonką.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *