Lipiec 2018
P W Ś C P S N
« Maj    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Licznik odwiedzin: 0

SKŁADNIKI

OK. 30 SZTUK

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki miodu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 10 g (1/2 torebki) przyprawy piernikowej
  • 1 łyżka masła
  • 1 średnie jajko

PRZYGOTOWANIE

Mąkę przesiać na stolnicę, wlewamy rozpuszczony miód i mieszamy (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodajemy kolejno cukier, sodę i przyprawy, a następnie masło i jedno jajko.

Zgniatamy ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche. Dokładnie wyrabiamy ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut.Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Foremkami wykrajamy z ciasta pierniczki, resztki ciasta łączymy w kulkę, ponownie wałkujemy i wycinamy pierniczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 – 3 cm od siebie.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu) przez około 10 – 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie, później będą twardniały. Twarde pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, z czasem będą miękły i kruszały. Po wyjęciu dekorujemy np. zwykłym lukrem z cukru pudru np. zmieszanego z gorącym sokiem z cytryny lub polewą czekoladową i kolorowymi posypkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *