Maj 2018
P W Ś C P S N
« Kwi    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Licznik odwiedzin: 0

SKŁADNIKI

2 – 3 PORCJE

„lekka” bułka (np. Bagietka)

oliwa extra vergine

czosnek

2 pomidory (np. malinowe)

bazylia

OPCJONALNIE

cebulka dymka

  1. 80 g sera (np. gorgoznola, mozzarella, kozi)

 

PRZYGOTOWANIE

  • Pieczywo pokroić na kromki, natrzeć przekrojonym na pół ząbkiem czosnku (jeśli lubimy intensywny smak czosnku można użyć  startego). Skropić oliwą extra vergine.
  • Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę, odsączyć z nadmiaru soku. Ułożyć na kromkach pieczywa, opcjonalnie dodać cieniutko pokrojoną dymkę i ser (w małych kawałkach lub starty).
  • Zapiekać w piekarniku pod grillem ok. 5 minut aż grzanki się zrumienią a ser roztopi. Posypać listkami bazylii, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *